Maandbrief maart 2020
 
Agenda
2 maart        - eerste schooldag en start project: “Hoe zit dat?”
4 maart        - bijeenkomst gebedsgroep, Kleipettenlaan 290
6 maart        - voorstelling kunstmenu groep 3 en 4
9 maart        - weekopening OB
17 maart       - studiedag team, leerlingen hebben geen les
18 maart      - les Halt in groep 7 en 8
19 maart      - afsluiting project: “Hoe zit dat?”
23 maart       - weekopening onderbouw
30 maart       - rapport
31 maart      - 10 minuten gesprekken rapport
2 april          - 10 minuten gesprekken rapport
29 maart      - nieuwe maandbrief
        
In en rond de school
 
De afgelopen weken zijn in alle groepen de CITO toetsen afgenomen, op de rapportavonden kunt u in het rapport alle uitslagen van uw kind(eren) zien.
 
Op donderdag 6 februari hebben enkele oud-leerlingen een korte actie gehouden t.b.v. hulphonden. Fijn dat zoveel kinderen en ouders de moeite namen om even te kijken en deel te nemen. De korte actie heeft € 113,- opgeleverd. Namens de oud-leerlingen bedankt!
 
Tot 7 maart is het nog mogelijk om deel te nemen aan de lege flessenactie voor onderzoek bij mensen die lijden aan het Ushersyndroom. Mensen die leiden aan dit syndroom worden op termijn doof en blind…... De flessen kunnen  ingeleverd worden in winkelwagentje bij de kleuteringang.
 
Op zondag 2 februari was de scholendienst o.l.v. Ds. Haasnoot. Wat fijn dat er zoveel ouders en kinderen waren. We hebben een leuk Bingo-spel gedaan en het Thema: “Wie is Jezus” is uitgebreid besproken en wat duidelijker geworden. Iedereen die geholpen heeft heel hartelijk dank!
 
Wanneer u ons vraagt wat kunnen we het beste doen om ons kind verder te helpen dan is het antwoord heel simpel…… (voor)lezen, (voor)lezen, (voor)lezen. Elke dag een kwartiertje voorlezen of zelf lezen stimuleert de taalontwikkeling enorm. In de maandbrief besteden we regelmatig aandacht aan lezen omdat dit zo belangrijk is voor de ontwikkeling van uw kind….   Doen!
 
De gesprekken voor het VO met de ouders en kinderen van groep 8 zijn afgerond. Alle kinderen zijn aangemeld en alle aanmeldingsformulieren zijn verstuurd.
 
Op dinsdag 17 februari hebben wij als team een studiedag, dat betekent dat alle leerlingen op deze dag vrij zijn.
 
Op 31 maart en 2 april zijn de gespreksavonden naar aanleiding van het tweede rapport. Wij willen u tijdens deze zgn. 10 minuten gesprekken op de hoogte brengen betreffende  de vorderingen van uw kind.
U krijgt van ons de komende week een schrijven waarop u uw voorkeur voor een dag aan kunt geven en daarna ontvangt u een persoonlijke uitnodiging met de exacte tijd. Wij hopen u te mogen begroeten.
 
                       Met vriendelijke groet, Albert Heus

Project: “Hoe zit dat?”
De komende weken hebben wij in alle groepen een project rond het onderwerp “hoe zit dat?’   De groepen 0, ½ werken over de ruimtevaart
De groepen 3 en 4 van stoom naar stroom
De groepen 5 en 6 hoe vliegt een vliegtuig
De groepen 7 en 8 Katwijk in 2050?
Op donderdag 19 maart sluiten we het project af, u ontvangt nog nadere informatie….

Sportdag:
[Afbeeldingsresultaat voor Sportdag] In de vorige nieuwsbrief heeft u kunnen lezen dat de gezamenlijke sportdag van de PCBO op 15 mei niet door gaat. Alle kinderen hebben deze dag gewoon school!
Enkele ouders en collega’s zijn bij elkaar gaan zitten om te kijken of er toch nog iets georganiseerd kan worden….en daarbij is het volgende uit de bus gekomen; op vrijdag 17 april, de dag van de Koningsspelen, hebben de groepen 0 t/m 3 ’s morgens op het plein allerlei spelletjes.
De overige groepen hebben dan “gewoon” school.

Op vrijdagmorgen 24 april hebben de groepen 0 t/m 3 vrij (de morgen voor de meivakantie) en de groepen 4 t/m 8 hebben deze morgen een sportdag op het Madjoeveld van 8.30 – 12.00 uur, daarna zijn zij vrij.
Nadere informatie volgt…..

Oude kranten:
Op het plein staat een blauwe papiercontainer, u kunt hier altijd uw oud papier in kwijt…. Goed voor het milieu en het levert onze school nog wat op…..

Denkt u de komende tijd ook weer aan de Hoogvlietbonnen voor de Voedselbank en de doppen voor de opleiding van de geleidehonden?
 
Kunstmenu groep 3 en 4 Verteltheater: De stille prins.
 
Op vrijdag 6 maart hebben de kinderen van groep 3 en 4 een vertelvoorstelling rond het verhaal van de stille prins….
Als er eindelijk een prins geboren wordt, is de koning dolblij. Maar als de prins 10 jaar oud wordt, verbiedt zijn vader hem om nog langer te spelen, hij moet leren een goede koning te worden. De prins is juist dol op spelen en besluit om vanaf dat moment niet meer te spreken. Hij blijft zwijgen: jarenlang! De koning verzint van alles, maar de prins blijft stil. Tot op een dag Marjolein voor de poort verschijnt. En zij pakt het heel anders aan …
 
Ouderbijdrage
Wanneer u uw ouderbijdrage nog niet betaald heeft, dan kunt u dit overmaken op onze bankrekening  
U kunt het bedrag overmaken naar bankrekening NL 78 RABO 035.68.47.101 o.v.v. de naam van uw kind(eren) en de groep.
De vrijwillige bijdrage is dit cursusjaar vastgesteld op € 32, voor het eerste kind per gezin , voor 2 kinderen € 57,50 en voor 3 kinderen €  82,50.
Het geld voor de opvang tussen de middag is € 50 per leerling.
De kosten voor de schoolreisjes zijn:
Groep 0 € 10,-
Groep 1/2 en 3 € 25,-
Groep 4/5 € 25,-
Groep 6/7 € 28 ,-
Groep 8 kamp € 105,-

Geef een Boek cadeau
Samen zorgen we ervoor dat alle kinderen opgroeien tussen de boeken
De leesbevorderingscampagne Geef een (prenten)boek cadeau heeft als missie om alle kinderen in Nederland en Vlaanderen te laten opgroeien tussen de mooiste boeken uit de jeugdliteratuur. Boekhandels en diverse landelijke organisaties bundelen hun krachten om elk jaar een jeugd- en een prentenboekklassieker op een toegankelijke manier beschikbaar te maken. 
 
Hoe bereiken we alle kinderen? Door te geven!
Voor een heel klein bedrag zijn de boeken te koop in de boekhandel, om cadeau te geven aan jezelf of een ander. Door de nadruk te leggen op ‘geven’, hoopt de stichting alle kinderen te bereiken – ook de kinderen die, om wat voor reden ook, thuis geen boeken hebben. Zo’n gulle gever kan een vader, moeder, opa of oma  zijn.
Voor € 2,- kunt u het onderstaande jeugdboek kopen…..
 
Koning van Katoren
De zeventienjarige Stach droomt ervan om koning van het land Katoren te worden. De oude koning is zeventien jaar geleden overleden en er is nog steeds geen opvolger gevonden. De zes ministers die het land – tijdelijk – besturen geven Stach zeven opdrachten. Als Stach erin slaagt die te vervullen wordt hij de nieuwe koning van Katoren. Maar zoeken de ministers eigenlijk wel een nieuwe koning?

Leuke boeken……
Op zoek naar boeken waarin allerlei soorten kinderen een hoofdrol spelen? Boeken waarin kinderen allerlei kleuren, maten, leeftijden en voorkeuren hebben? Waarin gemene juffen niet per se dik en oud en lelijk zijn? Waarin oma’s niet krakkemikkig en ouderwets zijn? Boeken waarin kinderen met voorouders uit alle landen van de wereld kunnen schitteren. Waarin de jongen met de bril niet per se de slimste hoeft te zijn. En waarin het heel normaal is als een kind twee vaders heeft of drie moeders of in een tehuis woont. Boeken waarin jongens ook best hun teennagels mogen lakken en een jurk mogen dragen. Waarin een kind ook best in een rolstoel kan zitten. Waarin boeren niet per se dik en blond en man hoeven te zijn. En een bakker ook best een dunne vrouw mag zijn. Boeken waarin elk kind zichzelf en zijn of haar omgeving kan herkennen. Boeken die als spiegels zijn, en als ramen.
Kinderboekenambassadeur Manon Sikkel stelt samen met boekhandelaren, bibliothecarissen, leesconsulenten, vaders, moeders, redacteuren, uitgevers en andere lezers deze lijst samen. De volgorde is willekeurig. De lijst is kort, maar groeit in de komende jaren hopelijk uit tot een lange, mooie lijst.
Heb je ook een boektitel die op de lijst kan van de kinderboekenambassadeur? Laat de titel dan achter op de Facebook-pagina van
De kinderboekenambassadeur.
Zet er ook bij waarom juist dit boek zo leuk is. Boeken die minstens twee keer worden genomineerd en niet in eigen beheer zijn uitgegeven komen misschien wel op de lijst.

1. Janneke Schotveld, De kikkerbilletjes van de koning en andere sprookjes. (“De kikkerbilletjes van de koning” van Janneke Schotveld. Moderne sprookjes boordevol diversiteit zonder dat dat het thema op zich is.)

2 Mylo Freeman, Prinses Arabella in het museum (De boeken van Mylo Freeman worden als eerste genoemd wanneer ik vraag om titels van kinderboeken die opvallen door D&I. Ik zou het liefst al haar titels opnemen in de leeslijst van de ambassadeur, maar ik kies voor Prinses Arabella in het museum.)

3. Tom Fletcher, De kerstmisaurus (Boeken met kinderen in de hoofdrol die anders zijn dan anderen, en/of zich anders voelen, daar was ik naar op zoek. En in mijn zoektocht vroeg ik of er misschien een goed kinderboek was met een hoofdpersoon in een rolstoel. Kinderboekenkenner/Recensent Bas Maliepaard tipte De kerstmisaurus van Tom Fletcher. Over de tienjarige Willem Tuffer, een jongen in een rolstoel die droomt over dino’s. Het boek is in twintig talen vertaald, er is een musical van gemaakt en er wordt aan een verfilming gewerkt.)